Tips om energie te besparen
Ben je op zoek naar tips om energie te besparen in je woning? Soms volstaan kleine ingrepen om je energiefactuur binnen de perken te houden én je CO2-uitstoot te beperken.
1. Isolatie
De beste stap die je kan nemen om energie te besparen? Dat is isolatie, ongeacht met welke verwarmingsbron verwarmt.Ook al heb je een moderne gascondensatieketel of een (hybride) warmtepomp, als je woning niet voldoende geïsoleerd is, ontsnapt de warmte als sneeuw voor de zon. Zo verlies je een groot deel van de meerwaarde van je nieuwe toestel.
Isoleer je dak en je muren, dat is de basis. Daarnaast denk je best ook na over nieuwe ramen en buitendeuren met superisolerende beglazing en over het isoleren van leidingen in niet-verwarmde lokalen zoals je garage of je kelder.
2.Verwarming
Door gas te besparen verlaag je meteen je energierekening. En het helpt ons om sneller te verduurzamen. Je verbruikt het meeste gas door je huis te verwarmen. Kies daarom een verwarmingsinstallatie die is aangepast aan de behoeften van je woning en je gezin. Een te zware installatie zorgt voor rendementsverlies, met een te lichte installatie bereik je niet het gewenste comfort. Hou er rekening mee dat in een nieuwbouw de warmtevraag lager ligt dan in een oudere woning. Vraag het advies van een expert om de keuze te maken.
Daarnaast kan je een kamerthermostaat en thermostatische kranen plaatsen om de temperatuur per kamer te regelen. Zo verwarm je geen kamers die je niet of zelden gebruikt. Zet je verwarmings ‘s avonds op nachtstand (15 graden), zo bespaar je heel wat energie. Laat je installatie om de twee jaar nakijken, dat garandeert een efficiënte werking. Een goed onderhouden ketel verbruikt 8-10% minder energie, werkt efficiënter en stoot minder CO2 uit. Tot slot kan je een buitenvoeler plaatsen zodat de ketel zijn temperatuur automatisch aanpast aan de weersomstandigheden.
Ben je van plan om flink gas te besparen? Bekijk dan eens de mogelijkheid voor een hybride warmtepomp. daarmee bespaar je meteen tot zo'n 65% op je gasverbruik.
3. Warm water
Als je een douche neemt in plaats van een bad, bespaar je tijd én warm water. Bij een douchebeurt van vijf minuten verbruik je ongeveer 55 liter, bij een vol bad loopt dat op tot het dubbele en meer. Verlies je tijd gemakkelijk uit het oog? Gebruik een waterdichte douchewekker of een eenvoudige zandloper.
Overweeg een waterbesparende douchekop. De waterstralen zijn fijner, zodat je minder water verbruikt. In tegenstelling tot wat je zou denken boet je daarmee niet in op comfort. Denk je na over de installatie van een nieuw warmwatertoestel? Plaats het dicht bij de plek waar de kraan staat. Zo vermijd je warmteverlies in de leidingen. Probeer tot slot je kranen niet onnodig te laten lopen.