Verwarmen: wat is de beste keuze vandaag de dag?
De prijsexplosie voor gas en elektriciteit als gevolg van de oorlog in Oekraïne doet vragen rijzen over hoe de klimaatambities en de betaalbaarheid van ons energieverbruik met elkaar kunnen worden verzoend. Op Batibouw was verwarming dit jaar dan ook een belangrijk thema.
Het is belangrijk als we de klimaatdoelstellingen willen halen, dat we daarvoor ook de bestaande residentiele gebouwen aanpakken. Binnen dat kader heeft de hybride warmtepomp zeker en vast potentieel om de verwarming te verduurzamen. De techniek, de technologie en de voordelen zijn jammer genoeg nog niet zo gekend bij de consument. Wij denken dat de hybride warmtepomp een hoge vlucht zal nemen, omdat het potentieel erg groot is.
Een hybride warmtepomp biedt een goede oplossing om het energieverbruik te laten dalen en minder CO2 uit te stoten.
Een hybride warmtepomp is eigenlijk de combinatie van twee mature technologieën. Het is enerzijds de bestaande verwarmingsketel gecombineerd met een elektrische warmtepomp. De bedoeling is vooral om bestaande woningen ook de gelegenheid te geven om maximaal gebruik te maken van hernieuwbare energie via het inzetten van de warmtepomp wanneer het mogelijk is. De warmtepomp kan het grootste gedeelte van de warmtevraag invullen. Het is enkel wanneer het buiten te koud wordt of als men snel veel warm water wil produceren, dat de ketel moet bijspringen. Het grote voordeel is natuurlijk dat er veel minder gas zal gebruikt worden.
Deze technologie kan duidelijk rekenen op belangstelling van de consument. Maar de echte doorbraak moet nog komen.
De verwarmingsmarkt wordt heel sterk bevraagd vandaag. Dat heeft vooral te maken met de sterk gestegen energieprijzen. De eindklanten, de particulieren, die zijn op zoek om hun energiefacturen te laten dalen. In dat opzicht moeten we ook de markt gaan opsplitsen in twee grote stukken: de nieuwbouwmarkt. En ik denk dat we daar effectief de weg ingeslagen zijn van het fossielvrij verwarmen. Daarentegen is de grote uitdaging de vervangingsmarkt, de 1-op-1 markt. Daar liggen immense uitdagingen.
Remeha pioniert met het verwarmen op waterstof. In Nederland loopt een pilootproject waarbij een appartementsgebouw wordt verwarmd op waterstof, met behoud van de bestaande verwarmingsketel. En er zijn ook specifieke waterstofketels in ontwikkeling.
Die waterstofketels zullen een oplossing bieden voor specifieke problemen waarvoor dat we vandaag nog geen oplossing hebben, zeker in geval van renovatie en 1 op 1 vervanging. Het voordeel is dat de installateur er sterk vertrouwd mee zal zijn. Omdat qua componenten die waterstofketel goed overeenkomt met de traditionele ketel dat hij kent. Wat mij betreft is waterstof niet de oplossing, maar één van de mogelijke oplossingen binnen de energietransitie.
Bekijk de Kanaal-Z reportage hier: https://youtu.be/A8317DjzS04