20.05.2022

Gas.be aanwezig op Batibouw 2022

Beste bezoeker van Batibouw
Wellicht ben jij, zoals bijna iedereen, er ook van uitgegaan dat de prijzen voor gas en elektriciteit stabiel zouden blijven? De prijsexplosie zoals we die nu meemaken viel dan ook niet te voorzien. Vraag jij je ook af welke verwarmingsinstallatie nu het beste is voor je portefeuille en voor het klimaat?

Een belangrijke factor in het complexe energievraagstuk van vandaag zijn de klimaatplannen. Die hebben als doel de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen, het aandeel hernieuwbare energie te verhogen en de energie-efficiëntie te verbeteren. Vraag jij je ook af welke stappen je nu moet of kan ondernemen? Het klimaat is belangrijk, maar je portefeuille is dat natuurlijk ook. Belangrijk om te weten is dat isolatie nog altijd de beste stap is die je kan nemen, ongeacht welke verwarmingsbron je gebruikt. Zelfs als je een moderne gascondensatieketel of een hybride warmtepomp hebt, met een ondermaatse isolatie verlies je een groot deel van de meerwaarde.

Zijn hernieuwbare energiebronnen dan de oplossing?
Helaas. Windturbines en zonnepanelen produceren alleen energie als er voldoende wind en zonneschijn is voor warmte en elektriciteit. Er is ook groen gas. Hierbij wordt afval verbrand om warmte te produceren. Een fantastisch en zeer belovend initiatief.

Wat is dan wel de beste keuze vandaag de dag?
Hoewel aardgas CO2 uitstoot, is deze fossiele brandstof wel een betere optie dan steenkool of stookolie: • 50% minder CO2 in vergelijking met steenkool • 25% minder CO2 in vergelijking met stookolie • quasi geen uitstoot van fijne deeltjes
En wat het echt interessant maakt: gas is een perfecte bondgenoot als je je ecologische voetafdruk wil verkleinen. Dat komt omdat gas makkelijk te combineren is met hernieuwbare energie. Kies voor een condensatieketel op gas in combinatie met zonnecollectoren of zonnepanelen.
Of kies, als je woning goed geïsoleerd is, voor een hybride warmtepomp of een gaswarmtepomp. Zo verbruik je minder energie (goed voor je portefeuille!) én stoot je minder CO2 uit.

Een ander voordeel van gas is dat het steeds groener wordt. Als je vandaag kiest voor gas, stap je in de toekomst eenvoudig over op groen gas of op groene waterstof. Ook al is gas vandaag de optimale oplossing, toch blijft het een fossiele brandstof en moeten we naar de toekomst durven kijken. Alles wijst erop dat we gas in de toekomst zullen gebruiken om waterstof te produceren, en dat op een klimaatvriendelijke manier.

Het is duidelijk: het energievraagstuk is complex. Maar één ding is zeker: als je vandaag kiest voor gas, dan hou je alle opties open om:
1. te combineren met hernieuwbare energiebronnen (en zo je energiefactuur te verlagen)
2. in de toekomst over te schakelen op groen gas of groen waterstof (en zo mee te werken aan een betere planeet)
3. gas te combineren met elektriciteit en te kiezen voor een hybride verwarming

En als je investeert in een efficiënte energie-installatie, geniet je van premies. Dat is dus ook goed nieuws voor je portemonnee.

Groene waterstof Groengas Verwarmen op gas Nieuws