Energieprestatiecertificaat

Je wenst je huis te verkopen of te verhuren? Dan moet je aan de koper ervan een energieprestatiecertificaat overmaken. Dit certificaat is voordelig en gemakkelijk te bekomen.

Energie-identiteitskaart

Het energieprestatiecertificaat of EPC is geldig voor 10 jaar en is de identiteitskaart van je woning. Het drukt de energieprestatie van je woning uit in gestandaardiseerde gebruiks- en klimaatsvoorwaarden (E-peil). Je vindt er het theoretisch energieverbruik van het gebouw op terug, maar ook een reeks algemene aanbevelingen om het energieprestatiepeil te verbeteren.

Hoe bekom je een EPC?

Doe beroep op een energiedeskundige die erkend is door het gewest waarin je woont. Deze zal de energiekenmerken van het gebouw opmeten. Op basis van zijn evaluatie, kent de energiedeskundige een certificaat toe in overeenstemming met de Europese energieclassificatie van elektro-apparaten.

Voordelen

Een laag energieverbruik is aantrekkelijk voor een potentiĆ«le koper. Je beschikt over een punt van vergelijking als je een nieuwe woning koopt. Opgelet: het energieprestatiecertificaat is niet hetzelfde als een energieaudit. Een energieaudit is niet verplicht en geeft de aanvrager verbetertips met een evaluatie van de mogelijke besparingen.

Je bouwt?

Voor een woning waarvan de aanvraag voor stedenbouwkundige vergunning na 1 januari 2010 werd ingediend mag het E-peil voortaan maximaal E80 zijn. Hoe lager het E-peil van je woning, hoe hoger de premie van je distributienetbeheerder.
 
Daarnaast verschaft de Vlaamse belastingadministratie een korting op de onroerende voorheffing voor nieuwbouwwoningen waarvan het E-peil maximaal E60 (20% korting) of E40 (40% korting) bedraagt. Dit gedurende 10 jaar.