:focal(undefined))
Warmtepomp en zonnepanelen: een duurzame combinatie.
Je kan een hybride warmtepomp combineren met zonnepanelen. Een warmtepomp werkt op stroom. Daardoor neemt je stroomverbruik wel toe. Maar met zonnepanelen kun je ook je eigen stroom opwekken.
De warmtepomp-zonnepanelen combinatie.
Je kan een hybride warmtepomp combineren met zonnepanelen. Een warmtepomp werkt op stroom. Daardoor neemt je stroomverbruik wel toe. Maar met zonnepanelen kun je ook je eigen stroom opwekken.
Zoveel zonnepanelen heb je nodig voor een warmtepomp.
Hoeveel zonnepanelen nodig zijn voor een warmtepomp, hangt af van een paar punten. Naast het type warmtepomp, spelen ook het rendement van de zonnepanelen en de rest van het stroomverbruik een rol.
Als voorbeeld berekenen we het verbruik bij een gemiddeld huishouden. Een gemiddeld huishouden verbruikt 4.000 kWh aan stroom. Met een warmtepomp kan daar makkelijk 3.500 kWh bijkomen. Om deze 3.500 kWh zelf te kunnen opwekken heb je 14 zonnepanelen nodig van 320 wattpiek (Wp). Hiermee wek je 3.808 kWh op.
In deze situatie gaan we ervan uit dat het huis goed geïsoleerd is. En dat het huis geschikt is voor een warmtepomp met een SCOP van 4.
Zonnepanelen en warmtepomp in een ideale situatie.
Gunstige voorwaarden voor zonnepanelen zijn:
Een regio met veel zonuren
Een dak op het zuiden
Een dak met een hellingshoek van 35 graden
Om voldoende rendement uit een warmtepomp te halen, zijn de volgende punten belangrijk:
Laag energieverbruik door goede isolatie van je woning (dak, muren, ramen en buitendeuren)
Lage temperatuurverwarming, zoals vloer- of wandverwarming of LTV-convectoren
In de winter brengt de warmtepomp met zonnepanelen combinatie minder op. Je hebt dus ook stroom nodig van je energieleverancier. Als de zon wel schijnt op een winterse dag, dan kan de warmtepomp warm tapwater maken.
Check eerst of jouw woning geschikt is voor een warmtepomp.
Voordat je rendement en terugverdientijd van een warmtepomp gaat berekenen, is het slim om te checken of dit bij jou de juiste oplossing is om duurzamer te gaan wonen. De volgende factoren bepalen hoeveel je bespaart:
De grootte van je huis
Hoe goed je huis is geïsoleerd
Het type waterpomp dat je kiest
Het type ventilatiesysteem in je huis
Hoe je je huis nu verwarmt
Je verbruik voor verwarming en warm water
De temperatuur buiten en binnen