:focal(undefined))
Smart dHYstrict: Waterstof als sleutel tot duurzame lokale energieoplossingen
In Turnhout is het grensoverschrijdende project ‘Smart dHYstrict’ gestart, gericht op de inzet van waterstof in lokale energiesystemen om de energievoorziening in België en Nederland te verduurzamen.
In Turnhout is het grensoverschrijdende project ‘Smart dHYstrict’ van start gegaan. Het project richt zich op de inzet van waterstof in lokale energiesystemen, met als doel de verduurzaming van energievoorzieningen in België en Nederland te bevorderen.
Wat is Smart dHYstrict?
Het project, gefinancierd door Interreg Vlaanderen-Nederland, brengt Belgische en Nederlandse partners samen om te onderzoeken hoe waterstof kostenefficiënt kan worden toegepast in de gebouwde omgeving. Twee proeflocaties, Green Energy Park in Zellik (BE) en een industriële site van VDL in Noord-Brabant (NL), fungeren als testomgeving. Deze sites onderzoeken hoe lokaal opgewekte energie kan worden opgeslagen als waterstof, die vervolgens gebruikt kan worden voor het verminderen van de belasting op het elektriciteitsnet.
Bij Green Energy Park wordt een kleinschalig energiesysteem ontwikkeld in het ‘Smart Village Lab’, waarbij de productie en consumptie van waterstof via een distributienet worden gekoppeld. In Noord-Brabant ligt de nadruk op een ‘grid-arm’ microgrid dat grotendeels onafhankelijk opereert van het elektriciteitsnet, waarbij energie wordt opgeslagen in de vorm van waterstof.
Doelstelling en Verwachtingen
Het hoofddoel van Smart dHYstrict is om de belasting van het elektriciteitsnet te verminderen door lokale energieopslag en slimme energieconsumptie. Het project werkt met verschillende configuraties en hybride oplossingen, waaronder warmtepompen, aangestuurd door een slim energie management systeem (EMS).
Bijdrage aan een Slim Europa
Smart dHYstrict draagt bij aan het Europese doel om energie koolstofneutraal te maken. Door de samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheden wordt getracht om waterstof als energieopslagmedium te integreren in lokale energiesystemen.
Educatie en Toekomstvisie
Het project beoogt ook om waterstof toegankelijker te maken voor een breder publiek. Bezoeken en workshops worden georganiseerd om bedrijven en overheden te informeren over de voordelen en veiligheid van waterstoftechnologie.
Smart dHYstrict is een belangrijk initiatief dat de weg wijst naar een duurzamere toekomst met waterstof als essentiële energiedrager.
Naast VDL Klima (NL) en Green Energy Park (BE) - de partners waarbij de proeftuinen worden opgebouwd - bestaat het Smart dHYstrict consortium uit: technologieontwikkelaars Solhyd (BE) en NEWES (NL), kennisorganisaties De Vrije Universiteit Brussel (VUB) en Gas.be (BE), distributienetbeheerders Fluvius (VL) en Enexis (NL), high tech bedrijf Priva (VL,NL) dat het EMS zal uitwerken en projectcoördinator WaterstofNet (VL,NL).
Rol van Gas.be
Gas.be brengt haar expertise op het vlak van (bio)gas en mengsels met waterstof mee in het Smart dHYstrict project. Ze gaat na wat de impact is op de binneninstallaties, de werking en prestaties van verschillende types toestellen en ondersteunt de bevindingen met objectieve resultaten.
:focal())
Smart dHYstrict is gefinancierd binnen het Interreg VI programma Vlaanderen-Nederland, het samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).
:focal())