De transitie richting een duurzamere energievoorziening: welke rol is hier weggelegd voor biogas en welk beleid is er nodig om snel te schakelen?
In het kader van het REPower EUrope-programma wordt biomethaan beschouwd als één van de manieren om koolstofarm te worden. Dit is belangrijk omdat hierdoor allerlei ondersteuningsmechanismes op Europees niveau worden uitgerold.
In België is er veel gebeurd de jongste jaren. Steeds meer biomethanisatieprojecten worden opgestart, de sector groeit en ook de politiek is geïnteresseerd. Maar in de toekomst zullen we zeker het regelgevend kader en de ondersteuningsmechanismes moeten versterken. Ik denk dat ook hier alle signalen positief zijn. Biomethanisatie zal zich verder kunnen ontwikkelen in België.
De beheerders van transport- en distributienetten spelen een zeer belangrijke rol in de ontwikkeling van de markt voor biomethaan. Uiteindelijk hangt het succes af van een goede synergie tussen alle spelers die betrokken zijn bij biomethanisatie.
Als gevolg van de oorlog in Oekraïne, besliste de Europese Unie om versneld de afhankelijkheid van Russisch aardgas af te bouwen. Met het REPowerEU pan werd een pakket aan maatregelen uitgevaardigd, om energie te besparen en de energievoorziening te vergroenen en te diversifiëren. De nood aan gasmolecules blijft vooralsnog hoog, zowel in de industrie als voor verwarming, en dus moet het beleidskader hernieuwbare gassen alle kansen geven.
Peter Zeniewski van het IEA licht toe: "Bij het IEA zien we een sterke rol voor hernieuwbare gassen, zoals waterstof met lage CO2-uitstoot. Koolstofarme gassen zoals biomethaan of biogas spelen een belangrijke rol in onze scenario’s voor de toekomst. Maar alles hangt af van het beleid en klimaatobjectieven om zulke gassen te stimuleren en bestaande gasnetten te hergebruiken. Zo zorg je voor een vlotte overgang van aardgas naar nieuwe technologieën als CCUS. Er moet een gepast beleidskader zijn opdat zowel de industrie als de overheden zouden investeren in zulke technologieën."
De gasindustrie is zich bewust van haar verantwoordelijkheid en werkt actief mee aan de plannen van de Europese Commissie. De International Gas Union ziet een groot potentieel in het verder vergroenen van gas. De toekomst van gas bevindt zich op het veld, in plaats van eronder. De belangrijkste bron wordt de landbouw, maar we zien ook veel mogelijkheden in de afvalverwerking. Jean-Marc leroy van IGU legt uit: "Het gaat dus niet om één enkele oplossing. We moeten een panoplie van technologieën ontwikkelen. De kracht van de gasindustrie bestaat erin dat we vandaag al die oplossingen kunnen voorstellen aan de overheden. Het gas van de toekomst zal deel zijn van de circulaire economie, lokaal geproduceerd voor de lokale gemeenschap."
Europa is ambitieus als het op biomethaan aankomt. Het schuift een doelstelling naar voor om tegen 2030 jaarlijks 35 miljard kubieke meter biomethaan te produceren. In ons land staan heel wat projecten in de steigers. Maar vaak blijkt de strakke regelgeving een struikelblok voor nieuwe projecten. In het licht van de energietransitie roept de sector de overheden dan ook op om de regelgeving aan te passen.
Matthieu schmitt van Valbiom legt uit: "Vandaag is de landbouwsector in Wallonië klaar om biomethanisatie-eenheden te ontwikkelen. Helaas is het politieke en financiële kader nog steeds ontoereikend, wat de ontwikkeling van deze projecten belemmert. Dit zet ook een rem op het behalen van de klimaatdoelstellingen voor 2030 waartoe Wallonië zich heeft verbonden. "
In Volgens Tine Vergote van Biogas-e staan we qua kennis en innovatie eigenlijk vrij ver. De technologie is matuur. "Wat we nu nog nodig hebben, is een duwtje in de rug van de Vlaamse regering die biomethaanproductie ook als prioritair ziet. En op die manier zullen we sneller kunnen groeien en meewerken aan een duurzame toekomst. "
Diverse industrieën zijn vragende partij om met hernieuwbare gassen aan de slag te gaan. Zo merkt truck constructeur IVECO een toenemende interesse in Bio-LNG, om de transportsector te verduurzamen. Jochen Lanckmans vertelt: "Een belangrijke trend die we zien is: in de grote markten van Europa groeit de vraag naar biogas om daar hun vloten te verduurzamen. In de Benelux is die groei iets vertraagd, maar we zien we een stijgende interesse in biogas. Voorlopig ligt de focus vooral op elektrificatie en waterstoftechnologie, maar biogas kan vandaag onmiddellijk CO2-reductie teweegbrengen op de vloot. Daarom is dit potentieel een belangrijk onderdeel van de verduurzaming van de transportsector. "