19.12.2024

Europa zet grote stappen in biomethaanproductie

BiomethaanCirculaire economie

De European Biogas Association (EBA) heeft onlangs haar nieuwste rapport over biomethaanproductie gepresenteerd. Dit rapport biedt waardevolle inzichten in de groei en trends binnen de sector.

Groeiende productie, met Frankrijk en Italië als koplopers

In 2023 bedroeg de biomethaanproductie in Europa 4,9 miljard kubieke meter (bcm). Dit is lager dan de eerder gerapporteerde 6,4 bcm tijdens de European Biomethane Week, een cijfer dat gebaseerd was op de totale geïnstalleerde capaciteit en dus een vooruitblik biedt op toekomstige productieniveaus. Frankrijk en Italië droegen het meest bij aan de productiestijging. Beide landen waren verantwoordelijk voor meer dan de helft van de totale toename van 0,8 bcm, zoals blijkt uit de European Biomethane Map-update van juli 2024.

Biomethaan groeit, ondanks minder nieuwe installaties

Het aantal nieuwe biomethaaninstallaties in 2023 bedroeg 204, een daling ten opzichte van de 242 installaties in 2022. Desondanks blijft dit hoger dan in voorgaande jaren, wat wijst op een gestage groei van de sector. De totale capaciteit van 6,4 bcm suggereert dat grotere installaties in gebruik worden genomen, waarvan de volledige productiecapaciteit nog niet is bereikt.

Duurzame grondstoffen als norm

Sinds 2020 zijn er geen nieuwe biomethaaninstallaties gebouwd die energiegewassen gebruiken als grondstof. In plaats daarvan ligt de focus op reststromen en afval, wat beter aansluit bij duurzaamheidsdoelen. Dit is vooral belangrijk voor moeilijk te elektrificeren sectoren, zoals zwaar transport, waar biomethaan als een waardevolle oplossing wordt gezien.

Biogene CO2: een veelbelovende ontwikkeling

Een nieuw onderdeel in het rapport is de aandacht voor biogene CO2. De EBA benadrukt al enkele jaren de voordelen van dit bijproduct, en in 2023 waren er meer dan 20 biomethaaninstallaties actief met CO2-afvang. De geschatte productie van biogene CO2 bedroeg minder dan 200.000 ton, met een meerderheid van de installaties in Italië. In potentie kan de totale CO2-afvang van biomethaan- en biogasinstallaties oplopen tot 29 miljoen ton, wat overeenkomt met 71% van het totale CO2-gebruik in Europa in 2022.

Tegen 2027 zou meer dan 650.000 ton biogene CO2 kunnen worden afgevangen via Bio-Carbon Capture Usage and Storage (CCUS)-installaties. Op korte termijn stimuleren landen als Zweden en Denemarken CCUS-projecten met subsidies. Op de lange termijn zal de toenemende vraag naar CO2-verwijdering en e-fuels verdere investeringen en productiegroei stimuleren.

Conclusie

De Europese biomethaanindustrie blijft zich ontwikkelen, met sterke productiegroei in Frankrijk en Italië en een focus op duurzame grondstoffen. De opkomst van biogene CO2-afvang biedt nieuwe kansen voor de sector, terwijl beleidsmaatregelen en investeringen de verdere uitbouw van biomethaanproductie zullen ondersteunen. Gas.be volgt deze ontwikkelingen nauwgezet en blijft inzetten op innovatie en duurzaamheid binnen de gassector.

Deel dit artikel via